БЮЛЕТИН ЗА РИБАТА

Брой 38

6 януари 2020

2020  e вече тук!

 
Бъдете живи и здрави и се радвайте на близки и познати, които Ви носят радост и Ви зареждат с положителна енергия!
 
Дойде новата 2020 г. съпътствана с добрата новина, че квотата за калкана през Новата 2020 година ще е 150 тона по 75 тона за България и Румъния. Сякаш нещата бяха предизвестени от едно смело изказване на Председателя на Консултативният съвет за Черно море/КСЧМ/ д-р Йордан Господинов още през 2018 г. Тогава той в интервю за списание „Агрозона“, брой 83, изказа следното предложение „ Квотата може спокойно да се вдигне до 150“. Подобно твърдение и предложение Председателя на КСЧМ направи и за вестник „Черно море“. Днес нещата са факт. Има ли връзка работата на КСЧМ с увеличението на квотата сами можете да прецените като посетите страницата на сдружението www.blsaceu.eu
 
Да пожелаем на всички представители на сектора да се стремят да участват в организираните структури, каквито са Консултативният съвет за Черно море и единствената призната Междубраншова Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ bgfish.com. Там се дава възможност всеки да има своя глас и да изразяват мнения, становища и да отстояват правовите позиции на национално и на европейско ниво. Всички регионални и общински сдружения имат изключително важно знамение за сектора, но те ограничават своята дейност до местната власт и често правят политика чрез политически лица избрани от региона, което им определя позицията и постигнатите резултати на парче за региона. 
 

 
 
СЪДЪРЖАНИЕ на Брой 38:
Он-лайн платформа за обяви
Квота калкан
Рибата, безопасна, качествена и полезна храна
Празник на рибата
Проведени международни събития през месец ноември и декември 2019
Публикувано законодателство на ЕС през месец декември 2019 г.
 

 
 
Он-лайн платформа за обяви
 
Стартира дейността на нашата он-лайн платформа за обяви  WWW.FAUNAFISH.COM.
 
Всеки желаещ да изложи своята стока на нашата електронна платформа трябва да се регистрира еднократно в уеб сайта. На посочената при регистрацията електронна поща, ще получите и-мейл със следното съдържание:
 
„Вашата регистрация e валидна, но все още не е одобрена от администраторите на сайта”.
 
1.Одобрението на Вашия акаунт се одобрява от администратора:
Веднага, след като бъдете одобрен от администратора на уеб сайта www.faunafish.com, ще получите нов и-мейл относно активирането на вашия акаунт - „Вашата регистрация е активирана!”.
Вече можете да добавите своите обяви в уеб сайта - „ОБЯВИ ПРОДАВА” или „ОБЯВИ КУПУВА”.
 
2. Преглед на съдържанието на обявата.
Забранява се публикуване на данни, съобщения, текст, компютърни файлове или други материали съдържащи заплаха за живота и телесната неприкосновеност на човека, пропагандиращи дискриминация, проповядващи фашистка, расистка или друга недемократична идеология, чието съдържание нарушава права или свободи на човека съгласно Конституцията и законите на Република България или международни актове, призоваващи към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпление и т.н.
 
При добавяне на обява ще получите и-мейл: „Успешно добавихте нова обява в уеб сайта faunafish.com”. Администраторите на уеб сайта скоро ще я прегледат и одобрят, след което тя ще се публикува на сайта.
 
WWW.FAUNAFISH.COM - Витрина за рибарския сектор- „от водата до масата”.
 
Електронната страница Ви дава възможност да сложите на витрината, да покажете, предложите и продадете всички видове риби и други водни животни. Продукти от риболова, аквакултура, преработени продукти, свежи, охладени, замразени риба и нерибни хидробионти, както и всички видове консерви, салати, хайвер, сосове, бульони, заливки и всичко от сектор рибарство. Тук всеки ще ви открие и всеки от вас може да изложи всичко.
 
Условията за доставка и цени ги определяте Вие. Ние само ви даваме прозорец към света.
 
Чрез нашата електронна витрина всеки може да предложи или да си поръча вашата стока.
 
Продавайте или предложете чрез нас!
ЗАЩОТО:
- Он-лайн платформата е витрина без разходи;
- Он-лайн  платформата е съвременна, модерна и рекламира вашата стока безплатно, ежеминутно в цял свят;
- Предлагате за продажба Вашата стока с вашите условия и вероятността да те забележат е огромна.
- Тези, които управляват света от електронните си устройства, често чакат храната да им бъде доставена в офиса или вкъщи, защото нямат време да ходят до магазина, а са най-големите ценители на водните организми.
 
Работата с нашата електронна платформа е изключително лесна, удобна и дава голямо предимство при предлагането на Вашата стока.
 
Попълнете задължителните полета, опишете Вашата стока, както Вие намерите за добре. Посочете телефон за връзка задължително /електронна поща по желание/, за да Ви потърсят за сделката. Другото е лична договорка. Ние не участваме в сделката, не носим отговорност за качеството и безопасността на храните и суровините, не искаме комисионна и не определяме цената на стоката.
 
Ние Ви даваме достъп да публикувате вашите обяви, а  Вие лично публикувате вашата стока със снимка и описание. Пишете на български или английски език.
 
Плащането и доставката на стоката е договорка между страните в сделката.
 
Амбицията ни е да промотираме нашата електронна платформа така, че Вашите стоки всеки ден да достигнат до голям брой потребители - хотели, ресторанти, столова на учебни заведения и учреждения, магазини и домакинства, офиси, търговци на едро и дребно, борси и тържища, до лицата за първа продажба /матрапази/, хотелиери и ресторантьори.
 
Всички рибари могат, още от водата, да качат в платформата видовете и количествата уловена риба и когато лодката или корабът акостира на брега вече да Ви чака купувачът. Фермите за аквакултура могат да вадят рибата и мидите от водата едва, когато купувачът е на портала, а пък фабриките могат въобще да не свалят своите артикули от витрината, чак до изтичане на абонамента или изчерпване на артикула.
 
Електронната търговия е перспектива за отрасъла, бъдеще за пазара, гарантирана устойчивост за сектора и сигурна реализация. Ако сега не продадеш прясната риба на желаната цена, след няколко часа може да я продадеш на безценица! Ако днес се затрудняваш от входни и изходни такси, комисионни и реклами защо да не опиташ да стигнеш до клиентите без главоболия и 
 
Всички нарушения на правилата ще доведат да снемане на публикацията. Вие сте на ход!
 
Забележка: Неактуални обяви се изтриват от потребителя!
 
За контакти:
Лице за контакт: д-р Йордан Господинов
Моб.тел: 0887 212 197
e-mail: office@faunafish.com

 
 
   

 
 
Квота калкан
 
 
Представителите на сектор рибарство в Р България и Р Румъния от тази година ще се ползват от възможността да ловят 150 тока калкан по 75 тона за всяка от страните.
 
До сега България имаше 57 тона квота, а увеличението до 75 тона е с 32% спрямо миналата година. Готов е проект на Регламент за определяне за 2020 година на възможностите за риболов на някои рибни запаси и групи рибни запаси, приложими в Средиземно море и Черно море. Решението е на ЕК и пълният текст на документа можете да прочетете тук. https://www.consilium.europa.eu/bg/press/press-releases/2019/12/16/council-greenlights-2020-fishing-opportunities-in-the-mediterranean-and-black-seas/
 
Очаква се ИАРА да издаде заповед за старта на разпределението на индивидуалните квоти и на квотите за асоциациите.
 
Fishnews 

 
 

 
 
 
Рибата, безопасна, качествена и полезна храна
 

Консумацията на риба е високо ниво на интелигентност. Тук не става въпрос за здравна претенция а за стил, ниво, разбиране, познаване и поведение на Вашата хранителна потребност. Осмислена нужда от малък, но редовен достъп до натуралното, дивото, истинското, богатото на минерали и незаменими аминокиселини месо на рибата е повече от физиологична нужда на организма. Много от ценните вещества се намира във всички видове уловени морски и океански риби и в известна степен и в повечето риби отгледани в течащи води или живеещи свободно в големи сладководни басейни. В нашите географски ширини няма заболявания по рибите, които да се предават на хората. Това е много важен показател относно безопасността на рибата като храна. След приемането й в организма не се изпитва чувство на тежест и преяждане. В стомаха и другите отдели на храносмилателният тракт рибната храна лесно се смила и усвоява. Освобождаването и от храносмилателният тракт става по-бързо от другите храни, които са богати на съединителна тъкан или с много целулоза. Рибата, добита в нашите географски ширини е ниско рисков продукт като храна, защото освен здравния й статус в епизоотично отношение, тя няма опасни зооантропонози и паразитози. В България нямаме традиция в суровоядството, което понякога може да носи риск от опаразитени риби, каквито има в някои други географски ширини. Съхранението на рибата изисква най-високо ниво на спазване процедурите на хладилната верига по целия път от водата до масата, което също гарантира качество и безопасност на храната. Пълният текст на статията е публикуван тук.
 
 
автор: д-р Йордан Господинов
ИД и представляващ Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ

 
 

 
 

 
 
Празник на рибата
 
 
Истински празник на рибата за първи път се организира в Р България по инициатива на МЗХГ и ИАРА с любезната подкрепа на сектора в лицето на водещи асоциации и фирми, които взеха участие в пазарите организиране в Стара Загора, Русе и София и Бургас. Една голяма представителна част от този пазар в няколко града под ред бяха и водещи фирми, членове на Асоциация БГ ФИШ. Те представиха риби уловени в Черно море и в океаните под различна форма - свежи, замразени, преработени, консервирани, мариновани, сготвени или изсушени. Специална атракция  в някои от градове бяха барбекютата и скарите организирани от фирма „Фишери 2009“ ЕООД гр. Русе. Те предложиха за директна консумация прясно изпечен шаран, толстолоб и приготвен хайвер – „тарама“. Не по- малка атракция за потребителите бяха и представените различните рибни консерви и новият им артикул с прозрачен капак на фирма „Диавена“ ООД Шумен.  Най- голяма потребителски интерес предизвикаха продуктите на фирма „Електа“ ЕООД гр. Варна, като маринованите чернокоп, барбун, сафрид, хамсия цаца се изкупуваха веднага. Изненадата на фирма „Електа“- едър лефер и замразен цял калкан пообърка представите за специални риби даже и на дунавските рибари. Сготвената и предложена от „Електа“ салата от рапани с добавка на три вида китайски гъби изненада даже и представителите на кулинарната фирма дошла да приготвя за изложението рибни блюда. Посетителите изконсумираха големи количества от този деликатес предпочитан в Азия. 
 
Асоциация БГ ФИШ изказа специална благодарност на МЗХГ за организираните събития, като изпрати писмо до Министър Танева със следният текст, който е публикуван тук.    
 
автор: Д-р Йордан Господинов - ИД на АПРП БГ ФИШ
 
 

 
 

 
 
 
Проведени международни събития през месец ноември и декември 2019 
 
 
9-11 November 2020
fish international
Bremen, Germany
Tel.: +49 421 3505 264
wedell@messe-bremen.de 
www.fishinternational.com
 
12 November, 2019
Working group BLSAC
Varna, Bulgaria
Tel.: +359 52632092
office@blsaceu.eu 
https://www.blsaceu.eu/ 
 
12-15 November, 2019
Prod Expo
Minsk Belarus
Tel.: +37517 3340154
Prodexpo@belexpo.by 
www.prodexpo.by 
 
13-14 November, 2019
General assembly Black Sea advisory council
Varna, Bulgaria
Tel.: +359 52632092
office@blsaceu.eu 
https://www.blsaceu.eu/
 
14 November 2019
International Cold Water Prawn Forum
St Jonn’s, Canada
Tel.: + 45 40 79 10 11
icwpf@gemba.dk 
icwpf.com    
 
18-21 November 2019
International Symposium of Fisheries
Sustainability
Rome, Italia
Gaele.Hermanus@fao.org 
www.fao.org    

 

 
 
 
Публикувано законодателство на ЕС през месец декември 2019 г.

 
Квоти
Регламент (ЕС) 2019/2236 на Съвета от 16 декември 2019 година за определяне за 2020 година на възможностите за риболов на някои рибни запаси и групи рибни запаси, приложими в Средиземно море и Черно море
Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/2095 на Комисията от 29 ноември 2019 година за намаляване на квотата за улов на атлантическа сьомга, отпусната на Полша за 2019 г., поради прекомерен улов през 2018 г.
 
Стоварване на рибата
Делегиран Регламент (ЕС) 2019/2238 на Комисията от 1 октомври 2019 година за уточняване на подробностите относно изпълнението на задължението за разтоварване при определени видове дънен риболов в Северно море за периода 2020—2021 г.
Делегиран регламент (ЕС) 2019/2239 на Комисията от 1 октомври 2019 година за уточняване на подробностите относно задължението за разтоварване за определени видове дънен риболов в северозападните води за периода 2020—2021 година
 
Безопасност на храните
-двучерупчести
Поправка на Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/627 на Комисията от 15 март 2019 година за определяне на еднакви практически условия за извършването на официален контрол върху продукти от животински произход, предназначени за консумация от човека, в съответствие с Регламент (ЕС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета и за изменение на Регламент (ЕО) № 2074/2005 на Комисията по отношение на официалния контрол (OB L 131, 17.5.2019 г.) 
Поправка на Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/628 на Комисията от 8 април 2019 година относно образци на официални сертификати за определени животни и стоки и за изменение на Регламент (ЕО) № 2074/2005 и Регламент за изпълнение (ЕС) 2016/759 по отношение на посочените образци на сертификати (OB L 131, 17.5.2019 г.)
 

Fishnews
 
 
 
 

 

Можете да намерите стари броеве на Бюлетина на нашия сайт - www.fishnews.bg

Харесайте нашата Фейсбук страница!

 


 


↑ Горе